Promina canlı spor içeren bir probiyotiktir.

Probiyotik Nedir?

  • Probiyotikler; enfeksiyona ve hastalıklara sebep olan bakterilerin aksine, sindirim sistemi ve deri başta olmak üzere çeşitli vücut sistemlerinin dengeli biçimde çalışmasına yardımcı olan yararlı bakteri ve mayalardır.
Zararlı bakterilerin hastalık yapıcı etkilerinin ortadan kaldırılmasında da büyük bir rol oynayan yararlı bakteriler, vücutta doğal olarak bulunur.

Vücudumuz, hücrelerimizin yanı sıra mikrobiyota/mikrobiyom adı verilen bir sisteme de sahiptir. İnsan vücudundaki tüm mikroplar (bakteriler, mantarlar, virüsler, protoza, vb.) bu sistemin bir parçasıdır ve her bireyin vücut mikrobiyomu farklıdır.

Bu mikrobiyom içerisinde yer alan yararlı bakteriler; insan vücudunda sağlığa katkıda bulunan, iç organlarda yaşamına devam eden, tüketilmesinde sakınca olmayan mikroorganizmalardır. Bu özellikleri sebebiyle, insan vücudunda herhangi bir sebepten dolayı sayıları azaldığında takviyelerle desteklenebilirler.

Probiyotikler vücutta bulundukları yerlere göre farklı etkilere sahiptir.
pharmagyno

Probiyotikler

  • Bağırsak sistemini düzenler
  • Bağışıklığı güçlendir
  • Kanser riskini azaltır
  • Karaciğeri korur
  • Bağırsak duvarını güçlendirir


Probiyotik Faydaları Nelerdir ?

  • Probiyotikler; vücutta bulundukları yerlere göre farklı etkilere sahiptir. Bu yararlı bakteriler; sindirim sistemi, ağız, vajina, idrar yolları, deri ve akciğerlerde yer alır. Her bakteri kolonisi içinde bulunduğu sistemin dengesini korumakla yükümlüdür.
Bağırsaklardaki probiyotiklerin faydaları, büyük oranda sindirim ve bağışıklık sisteminin doğru çalışmasını sağlamaya yöneliktir. Yararlı bakteriler, mikrobiyotanın (bağırsak florası) dengesinin sağlanmasında büyük rol oynar. Enfeksiyonların yol açtığı iltihaplanmaları gidererek vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasına destek olur. Sindirimin desteklenmesinden vitaminlerin sentezlenmesine kadar pek çok işlevi yerine getiren probiyotiklerin vücutta eksilmesi durumunda, vücudun işleyişinde bozukluklar meydana gelir ve vücut sağlığı zarar görür.

Probiyotiklerin vücutta üstlendiği başlıca görevler; bağışıklık sisteminin desteklenmesine katkıda bulunmak, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmak, vücutta sentezlenen vitaminlerin üretimine yardımcı olmak, bağırsakların duvarını oluşturan ve vücuda giren zararlı bakterilerin kana ulaşmasını engelleyen hücrelere yardım etmek ve alınan ilaçların emilimini artırmaktır.


Probiyotik Nasıl Seçilir ?

Probiyotik takviyeleri, vitaminler ve diğer besin takviyeleri gibi pek çok formda bulunur. Promina, bu noktada sıvı formları ile rakiplerinden ayrılan bir probiyotik takviyesidir. Sıvı formu sayesinde rahat bir şekilde tüketimi gerçekleştirilen Promina’nın içeriğindeki probiyotikler, içildiği andan itibaren sayısında hiçbir azalma olmadan bağırsaklarda yer eder. Probiyotik seçerken; kişinin kendi sağlık durumunun yanı sıra probiyotiğin kullanılan diğer ilaçlarla etkileşimi olup olmadığına, kullanım kolaylığına, güvenilir ve kaliteli içeriklere sahip olmasına dikkat edilmelidir. Tercih edilen probiyotiklerin tanımlanmış olması ve suş düzeyinde yer alması da oldukça büyük bir önem taşır.

Probiyotik takviyelerinin içinde yer alan mikroorganizmalar farklılık gösterir; bu mikroorganizmaların her biri farklı bir işleve sahiptir. Bu sebeple, kişiler doğru bir probiyotik kullanımı ve ihtiyaçlarını belirleyebilmek adına hekimlerine ve eczacılarına danışmalıdır. Buna ek olarak alınan probiyotiklerin;

  • Canlı ve aktif durumda olması,
  • Bağırsağa ulaşma yetenekleri,
  • Bağırsakta yerleşip sayıca çoğalabilmesi (kolonize olabilmesi),
  • Antibakteriyel dirence sahip olup olmadığı,
  • Antibiyotik tedavisi sırasında kullanılıp kullanılamayacağı ve böyle bir durumda pozitif özelliklerini sürdürüp sürdürmediği,
  • Vücuda zararlı bir etkisinin olmaması,
  • Raf ömrünün sonuna kadar içeriğindeki mikroorganizmaların etkisini koruyabilmesi de dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.

Bazı probiyotik takviyeleri buzdolabında saklanması gerekirken, özel saklama koşullarına gerek duymayan probiyotik takviyeleri seyahat veya tatil sırasında rahatlıkla kullanılabilir. Çocukların probiyotik takviyesi kullanımında da; bu takviyelerin saklama koşulları, seyahat esnasında taşınabilmesi ve tadı büyük önem taşır. Bunun için buzdolabında saklanması gerekmeyen, tatsız, kokusuz ve kolaylıkla tüketilebilen probiyotik takviyeleri çocukların kullanımında kolaylık sağlar. Promina; tatsız ve kokusuz bir probiyotik takviyesidir. Spor formunda olduğu için oda koşullarında saklanabilir, seyahatlerde taşınabilir. Raf ömrünün sonuna kadar canlılığını ve etkinliğini korur. Hiçbir koruyucu madde içermeyen Promina, yalnızca probiyotik ve saf su içeriği ile oldukça sağlıklı bir seçimdir. Farklı probiyotik seçimlerinde yer alabilen laktoz, glüten gibi içeriklerin de yapısında yer almadığı takviye sayesinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu probiyotiği en doğru şekilde temin edebilirsiniz.

Probiyotik Nasıl Kullanılır ?

  • Probiyotik içeren takviyelerin kullanımı, takviyenin içeriğine ve hangi formda olduğuna göre farklılık gösterebilir. Alınan takviyelerin, mide asidinde bozulmaması ve bağırsaklara canlı bir şekilde ulaşarak etkinliğini gösterebilmesi gereklidir. Doğru kullanım için takviyelerin paketlerinin üzerinde yer alan kullanım talimatlarına uyulmalıdır.

Probiyotikler Bağırsak Mikrobiyotası Dengesini Yeniler Mi ?

  • Probiyotikler,özellikle koruyucu bağırsak bariyerini güçlendirerek sindirim sistemi düzeninin korunmasına destek olan yararlı bakterilerdir. Dolayısıyla probiyotik takviyeleri, bağırsak mikrobiyotası üzerinde pozitif etkiye sahiptir ve bağırsaktaki fizyolojik dengenin korunmasına yardım eder.

Bağırsak Mikrobiyotasının Dengesinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır ?

    Bağırsak mikrobiyotasının dengesi oldukça hassastır. Stres, yetersiz uyku ve kötü beslenme, uzun süreli ve sık antibiyotik kullanımı başta olmak üzere pek çok dış etken bu dengenin bozulmasına sebep olabilir. Bağırsak mikrobiyotasının dengesinin bozulması hayat kalitesini önemli ölçüde düşürür. Bununla beraber, vücuttaki tüm sistemlerin işleyişi birbirine bağlı olduğundan, bir sistemin dengesinin bozulması diğer fonksiyonlarda da aksamalara neden olur. Bu aksamalar; alerjileri, hormon dengesindeki ve bağışıklık sistemindeki bozuklukları ve cilt problemlerini beraberinde getirir.

    pharmagyno
Kişiler, çoğunlukla bağırsak mikrobiyotalarının bozulduğunu sindirim sistemlerindeki bir aksaklık ile fark eder. Sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi yiyecek ve içecekleri sindirme konusunda problem yaşamazken, vücuttaki yararlı bakterilerin azalması ile sindirim sisteminde sorunlar meydana gelir. Gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ya da mide yanması gibi sağlıklı işleyen bir sindirim sisteminde pek karşılaşılmayan bir rahatsızlık durumunda mikrobiyotada bir denge bozukluğundan söz etmek mümkündür.

Vücuttaki yararlı mikroorganizmaların azaldığının bir diğer göstergesi de artan şeker ve basit karbonhidrat ihtiyacıdır. Ancak, kişi yüksek miktarda şeker ve basit karbonhidrat tüketmeye devam ederse bu denge daha da bozulur ve devamında çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Bunun yanı sıra, bağırsak mikrobiyotasında görülebilecek olan dengesizlikler bireylerde obezite sorunlarına kadar yol açabilir.

Vitamin ve minerallerin emilimindeki sorunlara bağlı olarak kişilerde yorgunluk, halsizlik, egzama, alerjiler ve çeşitli yiyeceklere karşı gelişen intoleranslar gibi pek çok başka rahatsızlık da ortaya çıkabilir.

Düzenli Probiyotik Kullanmanın Zararı Var Mı ?
  • Vücuda faydalı bakteriler, sağlıklı beslenme yolu ve takviyelerin yardımı ile edinilebilir. Takviye olarak kullanımı tercih edilen probiyotik, vücutta belirlenmiş olan net bir sorun karşısında planlı bir önlem almak adına yüksek verimlilik sağlar. Beslenmenize dikkat ederken bir yandan da gereksinim duyduğunuz takviyeyi alarak vücudunuzun sağlıklı olmasına büyük bir katkıda bulunabilirsiniz.